Ik heb tinnitus, wat nu?

Leven met chronische tinnitus is een uitdaging, omdat het oorsuizen het moeilijk maakt om je op iets anders te concentreren. Heel wat mensen hebben er last van. ‘Tinnitus’ is zelfs de meest gegoogelde term in verband met gehoorproblemen. “Daarom geven we rond deze tijd enkele online infosessies over het onderwerp, vertelt audicien en tinnitus-experte Jole Stevens. “Lapperre werkte jaren geleden al een tinnitusbehandeling uit, dus we hebben heel wat knowhow in huis.”

Hoe ontstaat tinnitus?

Tinnitus kan verschillende uitlokkende factoren hebben. De meest voorkomende oorzaak is gehoorschade door harde geluiden. In andere gevallen gaat tinnitus gepaard met een ziekte als ménière, gehoorverlies door ouderdom of een trauma aan het hoofd. Jole Stevens: “De meeste van onze klanten krijgen tinnitus als gevolg van gehoorverlies, meestal door ouderdom, of door een geluidstrauma. Doordat je minder goed begint te horen, gaan je hersenen in overdrive omdat ze het tekort aan geluid trachten te compenseren. Zo ontstaat oorsuizen: een geluid dat er eigenlijk niet is, maar dat je dus wel hoort. Vergelijk het met fantoompijn: iemand die een ledemaat verliest, voelt op die plek vaak nog pijn. Ook in dat geval zijn het de hersenen die het tekort aan informatie proberen te compenseren.”

Hoe pakt Lapperre het aan?

Met aanhoudende tinnitusklachten kan je terecht bij ons team van tinnitus-experten. Al meer dan tien jaar leggen ze zich toe op de Tinnitus Retraining Therapy (TRT), gebaseerd op het neurofysiologisch model van Prof. Jastreboff, gecombineerd met technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Het doel is niet het bestrijden, maar het indammen van tinnitus. Het TRT-team zorgt voor nog meer inzicht in je persoonlijke tinnitusproblematiek en voor begeleiding op maat. “Onze behandeling duurt drie maanden en bestaat uit drie delen”, vertelt Jole. “Eerst corrigeren we het gehoorverlies met hoortoestellen. Heel vaak merken we dat de tinnitusklachten dan al verminderen. We bieden ook counseling: waarom is die tinnitus er, waarom heb je er last van, hoe werken je hersenen, …? Het derde deel van de behandeling is relaxatie, ­omdat stress en ongerustheid je tinnitus alleen maar erger maken. We bieden zelf geen ontspanningstechnieken aan, maar we verwijzen je door naar andere disciplines – yoga, mindfulness, de psychologie, … – om daar eventueel zelf verdere hulp te zoeken.”

Valt ermee te leven?

De behandeling van Lapperre heeft succes: acht op de tien mensen ondervinden een verlichting van hun tinnitusprobleem. Lapperre kan tinnitus helaas niet wegnemen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat je het minder vaak en/of minder luid hoort. “Aanvankelijk hebben de meeste mensen echt last van tinnitus, vooral omdat ze er een negatieve emotie aan koppelen”, legt Jole uit. “Ze bestempelen de piep in hun oren als iets bedreigends, iets vervelends. Dat is ook logisch. Maar met de juiste aanpak kan je erin slagen om dat negatieve aspect van tinnitus om te buigen naar iets neutraal. Ieder verhaal is anders, dus dé gouden tip daarvoor bestaat niet. Het voordeel is wel dat je met onze hulp zélf het probleem aanpakt. En iets wat je zelf doet, dat houdt stand.” Absolute stilte blijft wel een grote vijand voor iemand met tinnitus. Tegenwoordig bevatten alle hoortoestellen van Lapperre een ingebouwde ruisgenerator. In stille situaties kan je een ruistoon activeren die doet denken aan het ruisen van de zee: heel aangenaam, en het leert je bewustzijn om minder te focussen op je tinnitus. Vraag ernaar bij je audicien.

Neem deel aan onze gratis infosessie over tinnitus.

“Lapperre werkte jaren geleden al een tinnitusbehandeling uit, dus we hebben heel wat knowhow in huis.”

Deel dit artikel