Wat als je kampt met zeer zwaar gehoorverlies?

Hoortoestellen stuiten soms op hun limieten. Mensen met zware tot zeer zware gehoorverliezen bijvoorbeeld zijn er soms niet mee geholpen. Gelukkig werd de familie van de allernieuwste hoortoestellen bij Lapperre onlangs uitgebreid met een nieuw type, krachtig genoeg om klanten met zwaardere gehoorproblemen op een comfortabele manier uit de nood te helpen. “Ja, daar is veel vraag naar”, weet audicien Astrid Vandevelde.

Wat is zwaar gehoorverlies?

“Tussen ‘goed horen’ en ‘niets horen’ liggen heel wat gradaties van slechthorendheid”, legt Astrid uit. “Experts maken gewoonlijk een onderscheid tussen een mild, matig, ernstig en zeer ernstig gehoorverlies. De meeste gevallen van gehoorverlies behoren tot de eerste twee categorieën.” Bij ernstig gehoorverlies moet je gesprekspartner heel luid praten en groepsgesprekken vragen een grote inspanning. Een zeer ernstig gehoorverlies betekent dat je enkel nog heel luide geluiden hoort. Zelfs met grote inspanningen is communicatie zonder een hoortoestel niet meer mogelijk. “In de praktijk gaat het om mensen met gehoorverliezen tussen 60 en 120 decibel. Zulke zware vormen van gehoorverlies ontstaan doorgaans geleidelijk, over de jaren heen, en zijn vaak erfelijk. Acute vormen van zwaar gehoorverlies zijn eerder zeldzaam. Sowieso vormen mensen met zwaardere gehoorverliezen een kleinere groep binnen ons klantenbestand. Er bestonden al hooroplossingen op maat van die klanten, maar dan zonder de nieuwste snufjes. Denk maar aan handenvrij bellen dankzij een bluetooth-connectie tussen je hoortoestellen en je smartphone.” (zie verder)

Wat zijn de oplossingen?

De nieuwste hooroplossingen op maat van mensen met zwaardere gehoorverliezen zijn beschikbaar in de categorieën City, City+, World en World+. Astrid: “Het gaat om achter-het-oortoestellen met een oorstukje dat zorgt voor een voldoende goeie afsluiting en dus een krachtiger werking en een bereik dat groot genoeg is om zwaardere gehoorverliezen op te vangen.” Bij zwaardere gehoorproblemen kan ook een cochleair implantaat soelaas bieden. “Als je in aanmerking komt voor zo’n implantaat, is het sowieso je neus-keel-oorarts die beslist welke oplossing het best geschikt is voor jou en je specifieke gehoorproblematiek”, legt Astrid uit. “Hoortoestellen blijven een hulpmiddel: ze versterken de geluiden die op je afkomen. Een cochleair implantaat stimuleert rechtstreeks je hersenen, zodat ze de geluiden die op je afkomen weer beter kunnen verwerken. Met een implantaat hoor je dus elektrisch in plaats van akoestisch.”

En het goeie nieuws?

Wat zijn nu de unieke troeven van de nieuwste Lapperre-oplossingen voor mensen met een zwaarder gehoorverlies? “Onze nieuwste hooroplossingen hebben een beter bereik, dus ze zorgen duidelijk voor meer luistercomfort”, vertelt Astrid. “Daarnaast geven ze toegang tot een nieuwe digitale wereld. Er zit immers een bluetooth-functie verwerkt in onze nieuwste hoortoestellen. Dat wás al zo voor toestellen bedoeld voor mildere vormen van gehoorverlies, maar nu heeft werkelijk iederéén recht op bluetooth.” (lacht) Concreet: met onze nieuwste hoortoestellen kan je handenvrij bellen. Je hoort je smartphone rechtstreeks in je hoortoestellen rinkelen. Je neemt op door op je hoortoestel te drukken. Meteen hoor je de stem van je gesprekspartner in allebei je hoortoestellen, zonder storende fluittonen of andere bijgeluiden. Ook comfortabel tv-kijken ligt weer binnen handbereik: je hoort alles wat er op tv gezegd wordt rechtstreeks in je hoortoestellen, met behulp van de TV Connector. Groepsgesprekken vormen evenmin nog een probleem. Je kan bijvoorbeeld een extra microfoontje koppelen aan je hoortoestellen, alweer draadloos, om beter te kunnen volgen. Kers op de taart: onze app laat je toe de instellingen van je hoortoestellen zelf te personaliseren volgens je eigen noden en wensen.

“Onze nieuwste hooroplossingen voor mensen met een zwaarder gehoorverlies geven toegang tot een nieuwe digitale wereld, net als onze toestellen voor mildere vormen van gehoorverlies.”

Heb je ook een vraag? Je audioloog weet raad.

Deel dit artikel