Eerste hulp bij achtergrondlawaai

Waarom kunnen mijn hoortoestellen dat storende achtergrondlawaai niet volledig wegfilteren? Een vraag die onze audiciens dikwijls krijgen. Franciska Danneels, Lapperre-audicien in Itterbeek en Wetteren, geeft meer uitleg. “Vergeet niet dat achtergrondlawaai altijd een uitdaging vormt, ook voor mensen die normaal horen.”

Een hoortoestel ≠ een nieuw oor

Vooral van de allernieuwste hoortoestellen wordt er gezegd dat het heuse minicomputertjes zijn, met tal van technologische snufjes. Je kan er handenvrij mee bellen, het volume wordt automatisch geregeld, en noem maar op. Een echte aha-erlebnis, vinden dan ook de meeste mensen die voor het eerst hoortoestellen dragen. Enkel de zogeheten uitdagende luistersituaties doen soms vragen rijzen: zelfs mét hoortoestellen kunnen mensen de gesprekken moeilijk volgen in ruimtes met heel veel achtergrondlawaai, zoals op restaurant. Ook als de afstand met je gesprekspartner té groot wordt, valt er hier en daar een stukje weg. Franciska Danneels: “Een hoortoestel is en blijft een hulpmiddel dat geluiden versterkt, ongeacht de bron die die geluiden voortbrengt. Je kan een hoortoestel dus hoegenaamd niet vergelijken met een echt oor, dat op een zeer gesofisticeerde manier samenwerkt met onze hersenen om ons de juiste dingen te doen verstaan. Hoortoestellen filteren achtergrondlawaai inderdaad niet perfect weg. Maar je mag niet vergeten dat achtergrondlawaai altijd een uitdaging vormt, ook voor mensen die normaal horen.”

Compenseren is de kunst

Franciska gelooft niet dat hoortoestellen er binnen afzienbare tijd in zullen slagen om achtergrondlawaai perfect weg te filteren, al merkte ze de voorbije jaren wel dat de technologie er enorm snel op vooruitgaat. “De nieuwste hoortoestellen beschikken over verschillende programma’s. Je toestellen kiezen er automatisch het beste programma uit en ze gebruiken zo de beste instelling, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Zit je bijvoorbeeld rustig thuis, dan worden alle geluiden versterkt. Bevind je je daarentegen in een drukke ruimte, dan zullen je hoortoestellen automatisch focussen in de richting van je gesprekspartner – zodat je hem of haar het beste te horen krijgt.” Maar je kan ook zelf een handje toesteken door situaties met veel achtergrondlawaai waar mogelijk te vermijden, tipt Franciska. “Als je zelf je plek mag kiezen op restaurant, neem dan een rustig hoekje en geef de voorkeur aan een klein tafeltje. Dan bevindt je gesprekspartner zich niet te ver bij jou vandaan en lukt het veel beter om hem of haar te verstaan. Blijf ook oogcontact maken, hou de mimiek van je gesprekspartner in de gaten en volg de bewegingen van zijn of haar mond.”

Kies het juiste accessoire

Veel drukke vergaderingen op het werk? Of ga je misschien vaak fietsen en hoor je op den duur enkel nog de wind, hoe hard je medefietsers je ook toeroepen? Soms kan het handig zijn om je hoortoestellen uit te breiden met het juiste accessoire. “De Roger Select bijvoorbeeld is een handig microfoontje dat je midden op de tafel kan zetten, op restaurant of tijdens een vergadering”, legt Franciska Danneels uit. “De microfoon maakt automatisch verbinding met je hoortoestellen, zodat je de stem van je gesprekspartners rechtstreeks in je toestellen hoort. Tijdens een fietstocht of op de markt kan de Roger Clip-On Mic dan weer handig zijn. Het gaat om een klein microfoontje dat je partner op zijn of haar kraag kan spelden, zodat je zijn of haar stem alweer rechtstreeks te horen krijgt in je hoortoestellen.” Ook voor accessoires kan je recht hebben op een terugbetaling, besluit Franciska, net als voor je hoortoestellen. Alleen is het hier niet je ziekenfonds dat tussenkomt, maar wel het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), als je voldoet aan de vooropgestelde criteria. Ofwel de VDAB, als je een accessoire nodig hebt om je job beter te kunnen uitoefenen.

“Je mag niet vergeten dat achtergrondlawaai altijd een uitdaging vormt, ook voor mensen die normaal horen.”

Heb je ook een vraag? Je audioloog weet raad.

Deel dit artikel