De audioloog

4 redenen

om regelmatig je gehoor te checken

Goed horen, dat betekent ook dat je erbij blijft horen: een gevuld sociaal leven, veel bewegen en je evenwichtssysteem trainen. Daardoor loop je dan weer minder risico op een (lelijke) val. Wat als je níet meer zo goed hoort? “Een hoortoestel verbetert je gehoor, maar indirect ook je gezondheid en welzijn”, aldus Ivan Dierickx en Georges Hart, allebei Lapperre-audicien en expert ter zake.

Minder risico op valpartijen

Eén op de drie mensen ouder dan 65 valt gemiddeld één keer per jaar. Bij mensen ouder dan 80 wordt dat zelfs één op de twee. De gevolgen van zo’n valpartij kunnen ernstig zijn, en betekenen soms zelfs het einde van een actieve levensstijl. Studies hebben al uitvoerig aangetoond dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor vormt voor valpartijen. Georges Hart, audioloog en kinesitherapeut: “Geluid op zich heeft geen rechtstreekse invloed op ons evenwicht. Het gaat hem meer om je levensstijl die verandert als je minder goed begint te horen. Je krijgt de neiging om je te isoleren omdat je de anderen niet meer verstaat. Daardoor ga je minder op stap, beweeg je minder, en dat betekent dat je evenwichtssysteem minder wordt getraind. Dat laatste vormt een risico, want minder gevoel voor evenwicht vergroot het risico dat je valt.” Een lelijke val op oudere leeftijd kan lelijke botbreuken veroorzaken, zeker bij mensen met osteoporose (botontkalking).

Goed horen is goed leven

Gemiddeld zit er 7 jaar (!) tussen het moment waarop iemand vaststelt dat er iets scheelt aan zijn of haar gehoor en het moment waarop die persoon er daadwerkelijk iets aan doet. Nochtans is twijfelen nergens voor nodig. Integendeel! Laat dus je oren testen bij de minste twijfel. Goed horen, al dan niet met de hulp van hoortoestellen, verbetert je levenskwaliteit aanzienlijk. Je hoort de deurbel weer, je verstaat wat iedereen zegt, je kan weer comfortabel tv-kijken, … Kortom, je hoort er weer bij! “Een hoortoestel vormt de poort naar de buitenwereld”, vat Ivan Dierickx samen. “Hoe langer je twijfelt om de stap naar een hoorcentrum te zetten, hoe minder je auditief systeem gestimuleerd wordt. Daardoor ga je steeds slechter horen, met alle gevolgen van dien voor je gezondheid. Mét hoortoestellen daarentegen kan je je gehoorverlies corrigeren en erger voorkomen.

Doe nu een gratis hoortest!

Bel naar het gratis nummer 0800 10 888 of surf naar www.lapperre.be om een afspraak te maken.

Meten is weten

Laat je gehoor testen, dan weet je meteen hoe het ermee gesteld is. Een hele zorg minder! Wat het resultaat van je hoortest ook is, het biedt je houvast om verdere beslissingen te nemen die je gehoor en je levenskwaliteit ongetwijfeld ten goede komen. “Lapperre speelt duidelijk een preventieve rol in dit verhaal”, legt Ivan Dierickx uit. “Onze focus ligt niet alleen op het gehoor van onze klanten, maar ook op hun algemeen welzijn.” Daarom versterkt Lapperre momenteel de kruisbestuiving tussen zijn hoorcentra en de huisartsen. Een pilootproject loopt in de regio Genk tot Turnhout. Concreet? Huisartsen sporen er op een actievere manier gehoorverlies op bij hun patiënten, met de hulp van een gecertifieerde vragenlijst die Lapperre hen ter beschikking stelt.

Gezond ouder worden

“Je gehoor speelt een veel belangrijker rol dan iedereen denkt”, vatten Ivan Dierickx en Georges Hart samen. “Beter horen nodigt uit om meer te bewegen: een belangrijk aspect in het gezond ouder worden. Een hoortest kan ook een antwoord bieden op andere vragen over je gezondheid waar je misschien mee zit.” Tinnitus, diabetes of osteoporose bijvoorbeeld: hoe vroeger dat wordt opgespoord, hoe beter. Ben je er op tijd bij, dan kan je er ook op tijd iets aan doen. De beste garantie om te kunnen blijven doen wat je graag doet. Draag zorg voor je oren, en geniet van het leven!

Heb je ook een vraag? Je audioloog weet raad.

Deel dit artikel