Anne vertelt…

Anne Vandebosch is gehoorconsulente in het Lapperre-hoorcentrum in Aarlen. “Ik ben begonnen bij Lapperre in 1995, in Charleroi. Ik hield meteen van mijn werk en maakte me al snel zorgen over de gehoorproblemen van mijn klanten. Dus vroeg ik een collega-audicien om mij zijn cursussen te lenen. Ik blijf mezelf nog altijd informeren. Daarom ben ik lid geworden van een Facebookgroep voor ouders van slechthorende kinderen. Ik begon te merken dat veel kinderen weigeren hun hoortoestellen te dragen, of het moeilijk vinden om te accepteren dat ze niet goed horen. Dus kwam ik op het idee om hun pop of knuffel te voorzien van hoortoestellen, zodat ze zich gemakkelijker met hen konden identificeren. Mijn project ‘Les Poupées Sourdes’ (De dove poppen) was geboren!”

Anne hoort erbij…

“De hoortoestellen die ik naar de ouders stuur, zijn geen speelgoed of echte hoortoestellen. Het zijn replica’s die we bij Lapperre niet meer aanbieden. Ik heb mijn collega’s opgeroepen om er zo veel mogelijk te verzamelen. En ik kan ze alleen maar bedanken, want ik heb er echt heel veel ontvangen. Het project vraagt wel wat van me, maar er is niks mooier dan foto’s te krijgen van lachende kinderen met hun knuffel. Mijn mooiste overwinning? Een klein meisje dat weigerde haar hoortoestellen te dragen, maar zodra haar mama haar een pop met hoortoestellen gaf, vroeg ze om die van haar.” Geïnteresseerd in het project? Word lid van de Facebookgroep ‘Les Poupées Sourdes’.

Anne beleeft…

“Ondanks mijn werk had ik nog nooit gehoord van een centrale auditieve stoornis. Tijdens een gesprek met een klant, besefte ik dat dit precies was wat mijn kleinzoon Ayrton al bijna vier jaar meemaakte. Mensen met een centrale auditieve stoornis hebben geen gehoorverlies, maar kunnen geen onderscheid maken tussen spraak en omgevingslawaai. Dat maakt het erg moeilijk voor hen om bij te blijven op school, hoewel ze geen concentratie- of leermoeilijkheden hebben. De diagnose, die werd bevestigd door een hoortest in een lawaaierige omgeving, was een echte opluchting voor hem. Ik heb hem uitgerust met hoortoestellen met een FM-systeem: de leraar draagt een microfoon en zijn stem klinkt rechtstreeks in het oor van Ayrton.”

Anne Vandebosch • Gehoorconsulente in Aarlen

“Veel kinderen weigeren hun hoortoestellen te dragen, of vinden het moeilijk om te accepteren dat ze niet goed horen.”

Deel dit artikel