Ronny Bolckmans

“Ik wil topkwaliteit
met de beste service”

71 jaar - Gepensioneerd en tv-figurant

Hoortoestel: Virto B90-Titanium

Er is wellicht niemand die de laatste 25 jaar zo vaak op tv te zien was als Ronny Bolckmans. Hij begon zijn carrière bij ‘Flikken’ en is nog steeds agent bij ‘Buurtpolitie’. Sinds dit jaar met onzichtbare hoortoestellen. “Ik heb maar van één ding spijt: dat ik niet eerder bij Lapperre ben langsgegaan.”

“Ik hoorde geen hoge tonen meer.”


Sinds ze gepensioneerd zijn, is het leven van het Antwerpse echtpaar Ronny Bolckmans en Linda Verhaegen gevulder dan ooit. “Ronny is regelmatig weg om te figureren en ik help af en toe in een kledingwinkel”, zegt Linda. “We hebben een boeiend sociaal leven en voeren graag levendige gesprekken, maar ik hoorde Ronny steeds meer ‘Wablief?’ zeggen. En ’s avonds zette hij het volume van de tv harder.”

Ronny: “Ik hoorde geen hoge tonen meer. Ik zag op tv iemand de telefoon opnemen, terwijl ik niets had horen rinkelen. Ik ben al een tijd gepensioneerd, maar tijdens medische controles op het werk hadden ze ook vastgesteld dat mijn gehoor erop achteruit ging.”


Ken je de oorzaak van je gehoorverlies?


Ronny: “Ik was lang dj en in de fabriek waar ik werkte, was veel lawaai.”

Linda: “Op een dag zat er een uitnodiging van een hoorcentrum uit de buurt in de bus. ‘Ga er eens langs’, zei ik.”

Ronny: “Ik voelde me er niet op mijn gemak. Terug thuis zei ik tegen Linda: ‘Sorry, maar ik hoef geen hoortoestel. Ik ben niet doof.’”

Linda: “Een tijdje later spraken familieleden vol lof over Lapperre. In februari stapte Ronny het Lapperre-hoorcentrum op de Frankrijklei binnen.”

“Mijn hoortoestellen zijn fenomenaal: ze dempen storend achtergrondgeluid en versterken de stemmen van gesprekspartners.”

Met Lapperre klikte het?


Ronny: “Audiologe Evy stelde me meteen gerust. Ze liet me een paar testen uitvoeren en ze stuurde me door naar een NKO-arts. Het verdict was klaar en duidelijk: ik had hoortoestellen nodig.”

Linda: “Hij wou geen zichtbare toestelletjes.”

Ronny: “Want ik heb geen haar om ze te verbergen.” (lacht) Mijn hoortoestellen zitten ín mijn oren: twee Virto-B90 Titanium-toestelletjes. Ze zijn fenomenaal: ze dempen automatisch storend achtergrondgeluid en versterken de stemmen van gesprekspartners.”

Klinkt dat niet kunstmatig?


Ronny: “Integendeel, dat klinkt natuurlijk. Een van de redenen waarom ik zo lang huiverachtig tegenover hoortoestellen stond, was dat ik bang was dat alles metaalachtig zou klinken. Met deze apparaatjes is dat niet zo.”

Linda: “Het enige nadeel is dat ze niet oplaadbaar zijn.”

Ronny: “Dat wil zeggen dat ik om de zes dagen de batterijtjes moet vervangen. Moeilijk is dat niet. In de aankoopprijs van de hoortoestellen zitten onderhoud en batterijtjes gedurende vijf jaar inbegrepen.”

Linda: “Goedkoop zijn ze niet, maar we krijgen een deel terug van de mutualiteit.”

Ronny: “Mijn gehoor zal nooit meer verbeteren; ik heb die hoortoestellen nodig. Dan heb ik liefst topkwaliteit waar ik me comfortabel bij voel én waar een onberispelijke service bij hoort.”

“Relativeren om aanvaardingsproces makkelijker te maken”

“Ronny Bolckmans is heel sociaal, maar door zijn gehoorproblemen werd het moeilijk om alle gesprekken goed te volgen. Tijdens zijn figurantenwerk had hij het ook soms lastig op de set. Voor Ronny was het enorm belangrijk dat zijn hoortoestellen onzichtbaar waren. De Virto B90-Titanium is zeer klein en dé oplossing voor wie het esthetische aspect belangrijk vindt. Maar het toestel is niet voor iedereen geschikt: er moet voldoende plaats zijn in het oor. En als het gehoorverlies té sterk is, is de Virto B90 soms niet krachtig genoeg.”


“In het begin moest Ronny aan het geluid van zijn eigen stem wennen. Die klonk anders dan vroeger. Dat komt wel vaker voor bij deze toestelletjes; we kunnen dat feilloos bijregelen. Bij Ronny verliep de aanpassing vlot. Hij gaf zelf het tempo aan en zo overwonnen we stap voor stap zijn onzekerheid over het dragen van hoortoestellen.”


Evy Van Buul, Ronny’s audiologe

Deel dit artikel