Peter Govaere

“Plots hoorde
ik àlles”

59 jaar - Magazijnier
Hoortoestel: Lapperre Pro4

Zes jaar geleden vond Peter Govaere de job van zijn leven in het Bierkasteel in Ingelmunster. Onder het genot van een Filou in het knusse café van de brouwerij vertelt hij over zijn gehoorproblemen. “Zoals zoveel mensen heb ik veel te lang gewacht. Dat was niet zo verstandig. Dankzij Lapperre is mijn gehoor vandaag weer perfect.”

Een jaar of tien geleden besefte ik: zo kan het niet langer.


Jarenlang was Peter vrachtwagenchauffeur. “Toen begonnen ook de problemen met mijn oren”, zegt hij. “Ik zat uren achter het stuur en het constante geluid van de motor werkte in op mijn gehoor. Op een bepaald moment werd beslist dat een vrachtwagenmotor niet meer dan 75 decibel lawaai mocht produceren. Dus werd de motor extra geïsoleerd. Dat had als vervelend neveneffect dat er in mijn vrachtwagencabine voortdurend een fluittoon te horen was. De technici kregen dat geluid niet weg. In het begin leek dat draaglijk, maar na verloop van tijd kreeg ik last van oorsuizingen. Geleidelijk aan verminderde mijn gehoor, al had ik dat toen zelf niet door. Het gefluit van die motor irriteerde zo dat ik oordopjes liet maken. Thuis en bij vrienden werd het steeds lastiger om te verstaan wat er gezegd werd. Een jaar of tien geleden besefte ik: zo kan het niet langer. Dus stapte ik een winkel binnen die hoortoestellen verkocht.”

Een hoorcentrum van Lapperre?


“Nee. De man achter de toonbank zei: ‘Deze toestellen heb ik in voorraad. Kies er maar een uit en probeer het een paar weken.’ Meer uitleg kreeg ik niet, en ik nam de minst lompe apparaatjes. Ik wist al meteen: met die dingen loop ik niet lang rond. De kwaliteit was ondermaats. Na een paar dagen leverde ik ze terug in. Door die slechte ervaring had ik geen zin meer in hoortoestellen. Dus bleef ik aanmodderen met continu suizende oren en een sterk verminderend gehoor. Ik ging op zoek naar ander werk, want met de vrachtwagen rijden, werd te lastig. Zes jaar geleden kon ik hier in de brouwerij als magazijnier aan de slag. Ik was van het gefluit in de cabine verlost, maar ik had blijvende gehoorschade.”

“Mijn vrouw is heel geduldig en wordt niet snel boos, maar op een dag werd het haar te veel. ‘Wanneer ga je iets doen aan je gehoorproblemen?’, zei ze. Een maand later stapte ik bij Lapperre binnen.”

Hoe was de aanpak bij Lapperre?


“Ik voelde me er meteen op mijn gemak. Audioloog Roos Weyhaeghe testte mijn gehoor uitgebreid en kwam tot de conclusie dat ik sommige medeklinkers niet meer hoor. De bassen zijn oké, maar de ‘s’ bijvoorbeeld, verdwijnt zonder hoortoestel in het niets. ‘Als je bij deze test vijf van de tien woorden herkent, duidt dat erop dat je al heel wat moeite moet doen’, zei Roos. Ik scoorde één op tien. Beide oren waren er even slecht aan toe. Ze legde me helder uit wat de mogelijkheden waren, zonder iets op te dringen. Dat vond ik heel fijn. Ze stelde me voor om de Lapperre Pro4 uit te testen. Kleine, onopvallende toestellen.”

Hoe beviel die test?


“In het begin was dat wennen, want plots hoorde ik àlles. (lacht) Het was alsof iemand de volumeknop van vijf naar dertig draaide. Roos verwittigde me op voorhand: ‘Je toestellen zullen niet meteen juist ingesteld staan. Vertel me wat er stoort, dan pas ik alles aan.’ Ik had vooral problemen met kletterend water. Dat kwam veel te hard binnen. Roos regelde dat netjes weg. Ze filterde ook de suizingen weg. Toen ik die eerste dag met mijn hoortoestellen ging werken, merkte ik pas echt het verschil. Ik betrapte mezelf er ook op dat ik terug moest leren luisteren. Na al die jaren was ik het afgeleerd om echt te luisteren naar wat mensen vertellen. Als je niet goed hoort, kruip je in je schulp en doe je geen moeite meer. Zo raak je sociaal geïsoleerd. De dag dat dankzij je hoortoestellen de wereld terug opengaat, moet je opnieuw een echt gesprek leren voeren. Nu lukt dat weer perfect. Ik had nooit zo lang mogen wachten om bij Lapperre langs te gaan.”

“Recht op tussenkomst
van het ziekenfonds”

“Peter Govaere heeft zijn gehoorproblemen lang voor zich uitgeschoven. Niet lang voor hij naar Lapperre kwam, adviseerde een NKO-arts dat hij beter hoortoestellen zou uitproberen. Door de wetgeving die in 2015 van kracht werd, heeft ook iemand met licht gehoorverlies recht op tussenkomst van het ziekenfonds. Voorwaarde is dat hij of zij het moeilijk heeft met het volgen van een gesprek in achtergrondlawaai en jonger is dan 65. Na testen bleek dat hij op die tussenkomst recht had.”


Roos Weyhaeghe, zijn audioloog

Deel dit artikel