Paul Coppens

“Mijn nieuwe hoortoestellen zijn geweldig!”

55 jaar - Onthaalmedewerker in een autogarage Hooroplossing: World+

Bekijk hier de video over Paul

Paul Coppens draagt al sinds een jaar of acht hoorapparaten en hoort er sindsdien weer helemaal bij. Omdat het tijd werd om zijn toestellen te vernieuwen – maar vooral uit nieuwsgierigheid – stapte hij enkele maanden geleden opnieuw binnen bij Lapperre. Paul had geluk: de allernieuwste generatie hoortoestellen waren net beschikbaar. Lang twijfelen deed Paul niet. “De klank is fantastisch, en ik geniet van het extra comfort.”

Mijn stem klinkt toch normaal hè?

Als we Paul bellen om een afspraak te maken voor dit Salsa-interview, vraagt hij of we iets speciaals merken. “Ik bel handenvrij”, klinkt het enthousiast. “Mijn smartphone zit nu gewoon in mijn achterzak, het ingebouwde microfoontje in mijn nieuwe hoortoestellen zorgt ervoor dat je mijn stem hoort. Ze zijn draadloos verbonden met mijn smartphone. Mijn stem klinkt toch helemaal normaal hè?” Mannen en technologische snufjes: het is bijna altijd liefde op het eerste gezicht. Bij Paul Coppens uit Zandhoven is dat niet anders. Sinds kort draagt hij de allernieuwste hoortoestellen uit de Lapperre World+ categorie. “Ik heb gekozen voor toestellen uit de hoogste categorie, want het gaat tenslotte om iets waar je dagelijks van kunt genieten, jaren aan een stuk.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen je huidige en je vroegere toestellen?

“Die fantastische bluetooth-functie van mijn hoorapparaten zorgt er niet alleen voor dat ik zonder handen kan bellen, ik kan er ook in alle comfort mee naar tv kijken. Daarvoor heb ik een speciaal adaptertje dat ik aan de digitale ontvanger van mijn tv kan koppelen. En zo hoor ik alles wat er wordt gezegd rechtstreeks in mijn hoortoestellen. Dat vind ik geweldig! Het feit dat ik alles weer duidelijk kan horen, geeft me een enorme rust. Een tweede groot verschil met mijn vorige hoortoestellen is de klank: het geluid is enorm natuurlijk. In die mate zelfs dat er herinneringen terugkomen uit een vrij ver verleden. Nog een derde pluspunt: mijn nieuwe toestellen zijn oplaadbaar, terwijl ik er vroeger steeds aan moest denken om extra batterijtjes bij me te hebben en om ze op tijd te vervangen.”

“Het feit dat ik alles weer luid en duidelijk kan horen, geeft me een enorme rust.”

Praat je vaak over je hoortoestellen met anderen?

“Ja, toch wel. In de garage waar ik werk, kan het vrij druk zijn. Dan zeggen oudere klanten me soms dat ik een beetje harder moet praten, want dat ze niet goed kunnen horen. ‘Aha, dáár heb ik iets voor’, zeg ik dan. Het gebeurt dat zulke klanten achteraf om nog wat meer details komen vragen. Ik merk dat zulke gesprekken voor hen drempelverlagend werken. Eerst willen ze geen hoortoestellen, tot ze met een ervaringsdeskundige praten die er duidelijk geen hinder van ondervindt. Hoortoestellen zijn voor mij echt een openbaring, zeker op sociaal vlak. Als ik vrienden ontmoet, kan ik er tenminste opnieuw van genieten in plaats van me voortdurend te moeten inspannen om te kunnen volgen. Wat meestal niet lukte trouwens, toen ik nog geen hoorapparaten droeg. Je krijgt dan al snel de stempel van asociaal persoon. Gelukkig is dat nu voorgoed verleden tijd!”

Je hoortoestellen hebben je bevrijd, lijkt het wel.

“Klopt. Maar ik voel me pas écht vrij als ik op mijn motor zit! Motorrijden doe ik zeker al 25 jaar, en ik geniet er nog altijd even veel van. Door corona ga ik nu meestal naar de Ardennen in het weekend, maar ik hoop snel weer met mijn motor op reis te kunnen, want dat is zo’n zalig gevoel!”

“Nieuwe technologieën, nieuwe troeven”

“Paul heeft een middelmatig gehoorverlies en het is superfijn om te zien hoeveel meerwaarde zijn hoortoestellen voor hem betekenen. Zijn timing om naar onze nieuwigheden te komen informeren, was eigenlijk perfect. Ons nieuwste gamma werd gelanceerd op het moment dat Paul al onze vorige hooroplossingen aan het uitproberen was.”

“Daar was hij al heel tevreden over, zeker over de bluetooth-connectie met zijn smartphone, waardoor je handenvrij kan bellen en muziek kunt streamen naar je hoortoestellen. Maar Paul ondervond dat alles nóg natuurlijker klonk met onze meest recente hooroplossingen. En dankzij de geïntegreerde bewegingssensor kon hij zijn gesprekspartner ook beter verstaan tijdens het wandelen. Ons nieuwste gamma biedt bovendien extra mogelijkheden met draadloze connecties via bluetooth, dus Paul koos uiteindelijk vol overtuiging voor die hooroplossing.”

“De wereld staat duidelijk niet stil: nieuwe technologieën volgen elkaar snel op, er komen regelmatig nieuwe hoortoestellen op de markt, met telkens weer nieuwe troeven. Zelfs in een jaar tijd kan er veel veranderen, dus het loont zeker de moeite om opnieuw binnen te stappen in je hoorcentrum – zelfs als je al hoortoestellen draagt.”

Inge Dillen, de audicien van Paul

Deel dit artikel