Alfons – Fonny – Jeurissen

“Dankzij mijn hoortoestellen hoor ik er weer bij”

79 jaar - Gepensioneerd militair Hoortoestel: Phonak Naida B90-UP met oorstukken

Eind 1995 ging Fonny Jeurissen op pensioen, na een carrière van 38 jaar bij het leger. “Een mooie tijd in internationaal gezelschap. Ik heb er niet alleen perfect Frans leren spreken, maar ook Engels en Duits.” Fonny is al jaren een trouwe klant van Lapperre, intussen is hij aan zijn zevende set hoortoestellen toe. Hij koos voor de Phonak Naida B90-UP met oorstukken. “Prima materiaal, want zonder hoor ik nagenoeg niets.”

“Ik hoorde niet meer wat mijn vrouw tegen me zei.”

In 1958 maakte Fonny Jeurissen zijn entree bij Defensie, bij de Luchtcomponent in Tongeren. Eind jaren 60 pas kreeg hij in de gaten dat er iets scheelde met z’n gehoor. “Ik hoorde niet meer wat mijn vrouw tegen me zei. Eerst had ik enkel last aan mijn linkeroor, maar later ook steeds meer aan mijn rechteroor. Toen men iets vroeg aan mij, dan moest mijn vrouw antwoorden in mijn plaats. Leuk is anders!” “Met mijn allereerste hoortoestel voor mijn linkeroor kreeg ik onmiddellijk het gevoel dat er opnieuw bij hoorde. Wat ik me ook nog erg goed herinner: het geluid van de regen toen ik buitenkwam met mijn eerste hoortoestel. Dat had ik al jaren niet meer gehoord!”

Verergerde uw gehoorprobleem bij het leger?

“Inderdaad. Aanvankelijk maakte ik deel uit van de transmissietroepen. Ik kreeg er een opleiding tot telecijferaar, om te kunnen werken met morse. In het begin ging dat goed, tot men overstapte van 14 naar 18 woorden per minuut. Voor mij werd dat één lange biep, ik kon de verschillende biepjes niet langer van elkaar onderscheiden. Ik moest dus verhuizen van eenheid, en werd verantwoordelijk voor de magazijnen boekhouding, aankoop en leningen, en het in- en uitschrijven van materiaal. Daar leerde ik met de computer werken, maar in die tijd was dat nog een mastodont met ponskaarten. Een hels lawaai! Gelukkig ben ik na een paar jaar naar de onderhoudsdienst kunnen gaan. Ik deed er onder meer smidswerk, wat mijn oren alweer geen deugd deed.”

“Toen ik nog geen hoortoestellen droeg, en men vroeg iets aan mij, dan moest mijn vrouw antwoorden in mijn plaats. Leuk is anders!”

U draagt nu de Phonak Naida B90-UP, zeer krachtige toestellen.

“Klopt. In september vorig jaar was het tijd om mijn hoortoestellen te hernieuwen, zoals steeds om de vijf jaar, en sindsdien draag ik deze. Ik ben er heel tevreden over. Het verschil met mijn vorige set? De klank is veel helderder. Zonder deze hoortoestellen zou het hopeloos zijn. Mijn gehoor is erg slecht, een vermindering van 75%, maar je hoort me zeker niet klagen. Ik kan normaal functioneren. Er zijn wel een paar kleine ingrepen moeten gebeuren in ons huis: er zijn zeven telefoons, zodat ik hem overal kan horen.”

U gebruikt ook accessoires, zoals de Compilot.

“Jazeker. Mijn Compilot zit altijd in mijn hemdzakje en is een grote hulp: ik kan er handenvrij mee bellen. Eén druk op de knop en ik hoor de stem van de persoon die me belt in mijn hoortoestellen. Ook tv-kijken is een stuk aangenamer geworden. Dankzij de Compilot en een ander compatibel accessoire, de TVLink, hoor ik mijn tv eveneens rechtstreeks in mijn hoortoestellen. Mijn vrouw heeft er dus absoluut geen last meer van als ik een paar uur naar het voetbal kijk!”

“Gehoorverlies? Blijf er niet mee zitten!”

“Fonny Jeurissen is een voorbeeldklant: hij heeft indertijd meteen de stap gezet naar een hoorspecialist toen hij merkte dat hij niet meer goed hoorde. Dat is de beste manier om goeie resultaten te boeken met je hoortoestellen. Je hersenen kunnen er zich snel aan aanpassen, zodat ze blijvend gestimuleerd worden om klanken te verwerken. Ik kan het dus niet genoeg herhalen: krijg je last van gehoorverlies? Blijf er dan niet mee zitten!” “In september vorig jaar moest Fonny zijn hoortoestellen vernieuwen. We hebben verschillende nieuwe types getest. De keuze viel op de Phonak Naida B90-UP met oorstukken op maat. Dat is een van de krachtigste toestellen uit ons gamma. Voor Fonny is het een enorme stap vooruit: hij kan veel meer details horen dan vroeger, en de klankkwaliteit is veel beter. Hij haalt er absoluut het maximum uit. Zijn sociaal leven wordt helemaal niet beperkt door zijn gehoorprobleem. Fantastisch toch?”

Bert Deleenheer, Fonny’s audioloog

Deel dit artikel