De audioloog

5 tips

om jezelf verstaanbaar te maken met een mondmasker

Sinds het einde van de lockdown komen mondmaskers steeds vaker voor in het straatbeeld. Denk aan het openbaar vervoer, maar ook aan ziekenhuizen en bepaalde openbare plaatsen. Het dragen van zo’n masker kan echter een echte uitdaging zijn voor mensen met gehoorverlies. Het maakt liplezen onmogelijk, verbergt gelaatsuitdrukkingen en maakt woorden minder verstaanbaar. Bovendien kunnen de elastiekjes voor rond de oren verstrikt raken in je hoortoestellen. We vroegen advies aan Kim Goossens, onze audiologe in Sint-Katelijne-Waver.

tip 1

Rustig spreken en articuleren

Niet nodig om je stem te verheffen! De gouden regel: rustig spreken en articuleren. Door te luid te praten, worden geluiden vervormd, waardoor het verstaan ervan moeilijker (en minder prettig) wordt. Spreek je gesprekspartner aan en zorg ervoor dat je zijn of haar volledige aandacht hebt voordat je begint te praten, zodat hij/zij niets van het gesprek mist.

tip 2

Maak oogcontact

Het masker verbergt je lippen, maar ook een groot deel van je uitdrukkingen – belangrijke elementen van non-verbale communicatie. Maak oogcontact met je gesprekspartner om dat te compenseren, maar blijf op een veilige afstand! Je ogen zijn immers de spiegel van je ziel.

tip 3

Let op de intonatie

Let op de intonatie van je boodschap. Als kind al leren we dat intonatie zeer belangrijke informatie bevat. De manier waarop we de dingen zeggen, is een indicatie van wat we denken of van hoe we ons voelen. Als iemand op een zenuwachtige manier praat, weten we dat die persoon boos is, zonder per se alles te hoeven begrijpen wat hij of zij zegt.

Er bestaan mondmaskers met een transparant venstertje voor mensen die niet zonder liplezen kunnen. Het patroon en de naai-instructies vind je hier.

tip 4

Zinnen herformuleren

Is de boodschap niet overgekomen? Verminder achtergrondgeluiden, onderbreek elkaar niet en vooral, probeer je zinnen te herformuleren. Dingen herformuleren of op een andere manier uitleggen, is veel effectiever dan gewoon te herhalen wat je net hebt gezegd. Probeer ook je boodschap te versterken met gebaren.

"Het dragen van zo’n masker kan een echte uitdaging zijn voor mensen met gehoorverlies."

tip 5

Extra microfoon

Overweeg het gebruik van een extra microfoon, zoals de Roger, de Partner Mic of de Remote Mic. Heel wat hoortoestellen zijn compatibel met die accessoires, die het verstaan in uitdagende situaties verbeteren. Praat erover met je audioloog!

Verlies je hoortoestel niet!

“Mensen die hoortoestellen dragen voor achter het oor moeten voorzichtig zijn om ze niet te verliezen als ze hun mondmasker afnemen”, waarschuwt Kim. “Je toestellen kunnen immers verstrikt raken in de elastieken van je mondmasker.”

Het advies van Kim:

  1. Verwijder je masker voorzichtig en controleer systematisch of je hoortoestellen nog altijd goed zitten.
  2. Sommige maskers zijn voorzien van linten of elastieken die om het hoofd heen gaan. Geef de voorkeur aan modellen die je niet achter je oren moet vastmaken.
  3. Overweeg ‘oorbeschermers’. Die worden al gebruikt door het verplegend personeel om irritatie achter de oren te voorkomen. Het systeem maakt de elastieken van het mondmasker vast in je nek. Je kunt het zelf maken met een stuk stof of gehaakte wol en twee knopen, of je kunt de plastic versie verkrijgen bij Lapperre.

Heb je ook een vraag? Je audioloog weet raad.

Deel dit artikel