Stijn vertelt…

“35 jaar in de muziek eist zijn tol. Ik ben vandaag gedeeltelijk doof, een typische muzikantenziekte. En ik heb tinnitus, iets waar veel collega’s ook last van hebben. Verontrustend is dat het nu steeds vaker opduikt bij heel jonge mensen. Dankzij mijn wonderlijke hoortoestellen hoor ik opnieuw perfect. Maar van het geruis van mijn tinnitus raak ik nooit meer echt verlost. Al is het leefbaar; het lijkt op de zee. Op concerten en festivals gelden nu strenge geluidsnormen en dat is prima. Eerst was er paniek: ‘Sommige muziekgenres kunnen we niet meer spelen.’ Gelukkig behoren onze geluidstechnici tot de beste ter wereld. Zij slagen erin om een concert nog verfijnder en voller te laten klinken dan toen er geen limiet was.”

Stijn hoort erbij…

“Ik bespeel zelf geen muziekinstrument, maar ik ben de dirigent van de groep. Ik hoor echt alles en ben heel gevoelig voor hoe iets klinkt. Ik ben nu op tournee met Murder Ballads, het mooiste dat ik muzikaal ooit heb gedaan. Met hele fijne muzikanten; dat zijn vrienden. Soms zeg ik tegen de drummer: ‘Heb jij een ander vel opgelegd?’ Hij kijkt dan verbaasd: ‘Hoe weet je dat?’ Dan lach ik eens. ‘Ik hoor dat.’ Dat heeft niets met volume te maken, maar met kleur. Ik hoor in kleuren. Ik ontdekte dat ik een gehoorprobleem had door de kiezelsteentjes hier op de oprit; hun klankkleur was veranderd. Ze klonken doffer. Dit zijn rare gesprekken hoor, als je die met je lief of vrienden voert.”

Stijn beleeft…

“Al mijn hobby’s ontaarden in een beroep. Sinds mijn vijftiende ben ik geïnteresseerd in sterrenkunde. Dat explodeert bij mij dan in 280 lezingen over astronomie, een boek en een tv-reeks in zeven delen. Er is slechts één hobby waar ik nooit een beroep van kan maken: lego. Ik ben bezeten door die plastic bouwsteentjes. Ik weet het, dat klinkt raar voor een 50-plusser. We rijden speciaal naar Keulen naar een gespecialiseerde winkel. Mijn recentste verwezenlijking is een raket. Vier dagen heb ik daaraan gebouwd. Vorig jaar was het de herdenking van 50 jaar maanlanding. Mijn raket is een kopie in lego van de Apollo 11. Pas toen ze af was, zag ik het aantal steentjes: 1.969 stuks, het jaar van de eerste maanlanding. Straf, niet?”

Stijn Meuris • 55 jaar • Frontman van Noordkaap • Hoortoestel: Phonak Audéo Marvel M90-R

“Ik ben gedeeltelijk doof, een typische muzikantenziekte. Maar dankzij mijn wonderlijke hoortoestellen hoor ik opnieuw perfect.”

Deel dit artikel