Marijn Devalck

“Alles klinkt weer als toen ik 13 was”

67 jaar - Acteur, zanger en schepen
Hoortoestel: Lapperre R 94 R

Op zijn dertiende stond Marijn Devalck als Marino Falco te rocken op het podium. “We hadden onze geluidsinstallatie zelf gebouwd. Het lawaai was oorverdovend. Misschien liep mijn gehoor toen al schade op.” Sinds een paar maanden draagt hij hoortoestellen van Lapperre. “Tijdens vergaderingen wind ik me niet langer op, want nu versta ik iedereen.”

Steeds opnieuw moest ik vragen: ‘Wat zeg je?’


We zitten in Marijn Devalcks zelfgebouwde cafeetje-voor-vrienden, met zicht op het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Aan de muur hangen foto’s uit verschillende fases van zijn rijkgevulde carrière: Marijn als piepjonge rockende hartenbreker Marino Falco, Marijn als rijpe vertolker van het oeuvre van Gilbert Bécaud, Marijn als musicalacteur en Marijn als de flamboyante ondernemer Balthasar Boma uit het razend populaire ‘F.C. De Kampioenen’. Sinds 2013 is hij schepen van Cultuur van zijn geliefde Brakel. “Als lokaal politicus ontdekte ik de kunst van het vergaderen”, zegt hij. “Maar na verloop van tijd betrapte ik mezelf erop dat ik steeds moest vragen: ‘Wat zeg je?’ Een jaar geleden stelde de neus- keel-oorarts vast dat mijn gehoorschade zo groot was dat ik best hoorapparaten zou dragen. Op dat moment had ik het net vreselijk druk; het duurde nog een half jaar voor ik tijd vond om bij Lapperre in Oudenaarde binnen te stappen.”

Had je als acteur ook al gehoorproblemen?


“Nee. Toen ‘F.C. De Kampioenen’ nog op de VRT liep, werd mijn gehoor regelmatig getest. Dat leek altijd oké te zijn. En ik heb een bus-rijbewijs. Ook daarvoor ging ik regelmatig op medische controle, inclusief gehoortest. Nooit waren er opmerkingen. En toch denk ik dat er al veel langer schade aan mijn gehoor moet zijn. Ik ontdekte op mijn twaalfde de rockmuziek, leerde gitaarspelen en klom samen met vrienden op het podium. We knutselden onze eigen versterkers en luidsprekers ineen. De bassist hing een microfoon van een oude telefoon voor zijn contrabas en sloot die aan op de versterker van de elektrische gitaar. In het boerenzaaltje waar wij optraden, klonk dat als een orkaan. Gezond voor onze oren zal dat niet geweest zijn. Maar we amuseerden ons te pletter.”

“Voor de belangrijke dingen des levens, kies ik toch liefst kwaliteit. Ik wou dus zeer goede hoortoestellen.”

Hoe verliep je eerste afspraak bij Lapperre?

“Voortreffelijk, net als alle afspraken erna. Ik kreeg een kraakheldere uitleg. Ik smijt het geld niet door ramen en deuren, maar voor de belangrijke dingen des levens, kies ik toch liefst kwaliteit. Ik wou dus zeer goede hoortoestellen. Audioloog Jonas hielp me uitstekend. Nog steeds kan ik bij hem terecht als er iets aan mijn toestellen geregeld moet worden. Zeker die eerste weken sprong ik af en toe binnen. Mijn gehoor moest via die apparaatjes opnieuw in harmonie gebracht worden met de omgeving. Nu heb ik opnieuw het excellente gehoor van de dertienjarige Marino Falco aan het begin van zijn carrière.”

En nu, volop genieten van je tweede leven?


“Twee jaar na mijn pensioen blijf ik verder werken. Al noem ik dat liever ‘spelen’: ik speel muziek en comedy. Dat is al mijn hele leven zo; ik heb nooit het gevoel gehad dat ik moest wérken. Nu is er tijdens concerten trouwens veel aandacht voor de gevoeligheid van ons gehoor. Zeker in het genre waarin ik actief ben, bigband en chanson. In ‘Boma on the rocks’ spelen we als een echte jukebox nummers van de jaren 50 tot en met de jaren 80. We maken dan geen lawaai, maar brengen goed uitgebalanceerde muziek. Enkel tussen het zingen door kruip ik in Boma’s huid; zijn stem van schuurpapier leent zich niet echt tot gezang, mijn gedacht!”

“Een verminderd gehoor door jarenlang optreden”

“Marijn Devalck merkte dat hij mensen minder goed kon verstaan. Het volume van de tv moest omhoog en telefoongesprekken werden moeilijker. Hij is actief in de gemeentepolitiek, neemt aan veel vergaderingen deel en zijn gehoorproblemen stoorden hem steeds meer. Vermoedelijk is de slijtage leeftijdsgebonden. Wat zeker ook niet uitgesloten mag worden, zijn de jarenlange muziekoptredens.”

“Marijn wou het beste van het beste. Ik raadde hem de Lapperre R 94 R aan: zeer discrete, oplaadbare toestellen achter het oor. De draadjes zijn superfijn en vallen niet op. “Marijn is uitstekend geholpen en heeft voorlopig geen andere hulpmiddelen nodig. Door ouder te worden, kan zijn gehoor iets meer achteruitgaan, maar dat kunnen we met de Lapperre R 94 R heel goed opvangen. Onlangs vertelde hij me dat hij complimenten had gekregen van fans. Ze vonden dat hij beter gitaar speelde en beter zong dan ooit. ‘Wie weet, zitten mijn hoortoestellen daar voor iets tussen’, grapte hij.”

Jonas De Kimpe, zijn audioloog

Deel dit artikel